Liimattu parketti betonialustaan tai vanerialustaParkettiliike Lund

Alustaan liimattu parketti

Alustaan liimattu parketti tuntuu tukevammalta jalkojen alla ja on kestävämpi kuin kelluva parketti. Sen lisäksi tilaan suuntautuvien askeläänten taso on matalampi. Ja etuna varsinkin julkisten tilojen lattioissa että voidaan toteuttaa isompia yhteneväisiä pinta-aloja ilman katkoja. Liimattu parketti ei ole myöskään niin herkkä painaville pistekuormille ja esimerkiksi kevyet väliseinät ja kiinteät kalusteet voidaan asentaa parketin päälle. Tässä artikkelissa käsitellään tarkemmin eri liimattavien parkettien rakenteita, lattian elinkaarta, suhdetta lattialämmityksen sekä asennusmenetelmiä betoni- ja vanerialustaan. Liimattavien parkettien asennus kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi varmistaaksesi kestävän lopputuloksen.

Liimattavat parkettityypit

Käyttämässämme Kymifloorin valikoimissa on kolmea eri parkettityyppiä, jotka asennetaan betonialustaan tai vanerialustaan liimaamalla.

  1. mosaiikkiparketti
  2. 2-kerrosparketti
  3. 3-kerrosparketti. 

Mosaiikkiparketti

Mosaiikkiparketti on klassinen ja kestävä parkettityyppi, joka koostuu pienistä suorakaiteen muotoisista puupalikoista. Palikat on liitetty yhteen muodostaen toistuvia kuviomalleja, kuten esimerkiksi kalanruoto, tiiliseinä tai Töölön kuvio. Puupalikoiden paksuus on 12 mm ja ne on liitetty jo tehtaalla haluttuun kuvioon liimaverkon avulla.

Mosaiikkiparketti asennustapa

Mosaiikkiparketin asentaminen vaatii aina erityistä tarkkuutta ja ammattitaitoa. Parketti asennetaan suoraan joko betonialustaan että vanerialustaan siihen tarkoitetulla liimalla. Itse asentamisen jälkeen, parketti hiotaan ja pintakäsitellään esimerkiksi värjäämällä, vahaamalla, öljyämällä tai lakkaamalla.

2-kerrosparketti

2-kerrosparketti koostuu kahdesta kerroksesta: parketin päällimmäinen kerros on kovaa puulajia, kuten tammea, saarnia tai vaikka Douglas kuusta. Kun taas alempi kerros on pehmeämpää puuta tai vaneria. Päällimmäisen kerroksen paksuus on tyypillisesti 3-4 mm, ja alimman kerroksen paksuus on noin 7-9 mm. Tämä rakenne tekee 2-kerrosparketista kestävän ja pitkäikäisen. 

2-kerrosparkettia on saatavilla eri kuviolla kuten: kalanruoto, chevron, lankku ja kaikki mosaiikkikuviot.

2-kerrosparketin asennustapa

2-kerrosparketin asentaminen vaatii myös kokeneen ammattilaisen. Parketti asennetaan suoraan joko betonialustaan että vanerialustaan siihen tarkoitetulla liimalla. Asennus suoritetaan riveittäin, ja jokainen rivi tarkistetaan huolellisesti varmistamaan tasainen ja tiukka asennus. Asennuksen jälkeen parketti hiotaan ja pintakäsitellään esimerkiksi värjäämällä, vahaamalla, öljyämällä tai lakkaamalla. 2-kerroparkettia on saatavilla myös valmiiksi pintakäsiteltynä, jolloin lattia saadaan valmiiksi nopeammin. Tämä on tärkeää varsinkin julkisen tilan parketeissa ja isoissa kohteissa.

3-kerrosparketti

3-kerrosparketti koostuu kolmesta kerroksesta: päällimmäinen kulutuskerros, keskimmäinen liimapuu- tai HDF-kerros ja alimmainen vastakuitukerros. Päällimmäinen kerros on yleensä 3 -4 mm paksu, ja se on valmistettu kovasta puulajista kuten. Keski- ja alakerrokset ovat yleensä pehmeämpää puuta tai vaneria, mikä tekee 3-kerrosparketista erittäin jäykän ja kestävän rakenteen.

3-kerrosparketin asennustapa

3-kerrosparketin asennusprosessi on samanlainen kuin 2-kerrosparketin. Se asennetaan liimaamalla betonialustaan tai vanerialustaan. Asennuksen jälkeen parketti hiotaan ja pintakäsitellään esimerkiksi värjäämällä, vahaamalla, öljyämällä tai lakkaamalla. 2-kerroparkettia on saatavilla myös valmiiksi pintakäsiteltynä, jolloin lattia saadaan valmiiksi nopeammin. Tämä on tärkeää varsinkin julkisen tilan parketeissa ja isoissa kohteissa.

3-kerrosparkettia on saatavilla eri kuviolla kuten: kalanruoto, chevron, lankku ja kaikki mosaiikkikuviot.

Alustan vaatimukset – taulukko

Alustan teknineset vaatimukset koskevat kaikkia kolmea parkettityyppiä.

Betonialustalle asetetut tekniset vaatimuksetVanerialustan vaatimukset
Teräshierretty betoni, tasaisuusluokka 1 (1-2 mm / 2m)Vanerin paksuus täytyy olla vähintään 9mm (5 rakennekerrosta) tai 12 mm (7 rakennekerrosta). Vanerin liiman täytyy olla kosteudenkestävää.
Vetolujuus 1,5 N/mm2: Mikäli lattia on tasoitettu esim. itsetasoittuvalla tasoitteella, on todennettava, että tasoite on riittävän lujasti kiinni aluslattiassa.Vanerilevyn suhteellinen kosteus pitää olla alle 9 %
Kosteudenhallinta: Betonin suhteellinen kosteus alle 65 % (CM alle 2%) ja kipsilattioiden kosteusarvon tulee olla < 0,5 %. Alustan kosteus tulee mitata ennen asennusta.Vaneri asennetaan diagonaalisesti parketin saumoihin nähden, liimataan ja propataan kiinni betoniin maksimissaan 300 mm jaolla.

Lämpöresistenssi ja lattialämmitys

Lämpöresistanssi on fysiikan termi, joka kuvaa materiaalin vastustuskykyä lämmön siirtymiselle. Mitä suurempi luku on sitä enemmän se ehkäisee lämmönsiirtoa. Joten mitä pienempi lattian lämpöresistanssi on sitä paremmin se toimii lattialämmityksen kanssa.

Eri lattiapäälysteiden lämpöresistanssi (m2 k/W)

  • mosaiikkiparketti 0,038
  • 2-kerrosparketti ja 3-kerrosparketti 0,064
  • 15 mm kelluva lautaparketti 0,14 (keskimäärin)
  • laminaatti + askeläänieriste 0,15

Lattiamateriaalin lämpölaajeneminen

Lämpöresistanssin lisäksi on tärkeää ottaa huomioon lattiamateriaalin lämpölaajeneminen, eli materiaalin laajeneminen ja kutistuminen lämpötilan muuttuessa. Tämä on erityisen tärkeää puulattioissa, kuten parketissa, joka laajenee ja kutistuu merkittävästi lämpötilan ja ilmankosteuden muutosten myötä. Jos lattialämmitystä käytetään, tämä voi aiheuttaa parketin vääntymistä, halkeilua tai muiden vaurioiden syntymistä, jos sitä ei oteta huomioon parketin asennuksen ja huollon yhteydessä. 

  • lattialämmitys ei saa nousta yli 27 °
  • suositeltava ilmankosteus RH 35-45%
  • talviaikana suositellaan ilmakostutinta, sillä kaikissa parkettityypeissä esiintyy rakoilua lämmityskaudella, mikäli huoneilman suhteellinen kosteus laskee alle suositusrajan

Liimatun ja kelluvan parketin vertailutaulukko

OminaisuusLiimattu parkettiKelluva parketti
AskeläänieristysLiimatulla parketilla on parempi askeläänieristys tilaan kuin kelluvalla parketilla, koska se on tiiviimmin kiinni alustassa eikä kopise niin paljon.Kelluvalla parketilla on heikompi askeläänieristys kuin liimatulla parketilla, sillä se siirtää kävelyäänet voimakkaammin tilaan.
KestävyysLiimatulla parketilla on parempi kestävyys ja vakaus kuin kelluvalla parketilla, koska se on kiinni alustassa.Kelluva parketti ei kestä pistekuormia samalla tavalla kuin liimattu parketti.
LattialämmitysLiimattu parketti soveltuu paremmin lattialämmityksen kanssa, koska se johtaa lämpöä tehokkaammin.Kelluvan parketin lämpöresistanssi estää lattialämmityksen tasaisen leviämisen tilaan
Kunnostaminen ja korjausmahdollisuusLiimatun parketin vaurioitunut kohta voidaan hiomalla ja viimeistelemällä korjata luonnollisemman näköiseksi.Kelluvan parketin pintakerros on usein ohut ja sitä ei yleensä pysty hiomaan. Yksittäistä paikkaa voi kokeilla korjata.
AsentaminenLiimatun parketin asennus vaatii enemmän taitoa ja kokemusta kuin kelluvan parketin asennusKelluva parketti on nopeampi ja helpompi asentaa kuin liimattu parketti ja sen voi asentaa paikkoihin joihin liimattu ei sovi.
AsennusaikatauluLiimatun parketin asennus vie enemmän aikaa kuin kelluvan parketin asennus.Kelluvan parketin asennuksessa on vähemmän työvaiheita, joten se on nopeampaa
PurkutyöLiimatun parketin purkaminen on hankalampaa ja voi vaurioittaa alustaa.Jos lattiaa haluaa vaihtaa toiseksi, kelluvan parketin voi helposti purkaa.
Elinkaari30-50 vuottamax. 10 vuotta
ListatLattia ulottuu suoraan seinän tai kalusteiden reunaan, ja rako täytetään elastisella saumausaineella.Lattiaan täytyy asentaa liikuntasaumoja ja seinän viereen täytyy jättää elämisvara, joka peitetään listalla.

Ota yhteyttä

Suunnitteletko parkettilattiaa ja haluaisit nähdä mallikappaleet Kymifloorin lattiamallistosta. Tilaa tuotetta Pekka Ropalta numerosta 044 9847193 ja näytä niitä asiakkaillesi tai yhteistyökumppaneillesi.

Yhteydenotto

Pekka Ropa Parketti asiantuntija

Asiantuntija Pekka Ropa

Parkettilattioiden ja puusisustamisen asiantuntija Pekka Ropa auttaa sinua. Ota yhteyttä lomakkeella tai soita. Kerro toiveistasi!

Lomake blogiin

Similar Posts