Mosaiikkiparketin kunnostus, korjaus ja pintakäsittely
Mosaiikkiparketin kunnostus ja korjaus
Mosaiikkiparketti tuo luonnetta ja viehätystä mihin tahansa tilaan ja tarjoaa samalla kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Vanhan mosaiikkiparketin kunnostaminen on myös mahdollista hiomalla, värjäämällä, öljyämällä tai maalaamalla sekä sävyttämällä parketin joko tummaksi tai vaaleaksi. Mosaiikkiparketin kunnostuksen hinta vaihtelee hankkeen laajuuden mukaan. Osa kunnostustöistä voi tehdä kätevä nikkari itsekkin. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä mosaiikkiparketti on, miten sitä voidaan hiota, pintakäsitellä, kunnostaa, hioa, korjata tai paikata.
Olemme vastanneet erillisessä artikkelissa parketin hionnasta ja lakkauksesta esitettyihin kysymyksiin.
Mitä on mosaiikkiparketti?
Mosaiikkiparketti on rakenteltaan massiiviparkettia eli se on koko paksuudeltaan täyttä puuta. Mosaiikkiparketin paksuus vaihtelee yleisesti 8 mm ja 10 mm välillä. Mosaiikkiparketin ruudut ladotaan suorakaiteen muotoisista puukappaleista, joiden koko vaihtelee valmistajasta riippuen. Käyttämiemme Kymifloorin mosaiikkisäleiden leveys on 22,86 mm ja pituus on 160 mm. Kappaleet on kätevästi jo tehtaalla liitetty toisiinsa haluttuun kuvioon liimaverkon avulla.
Yleisesti mosaiikkiruutujen koot vaihtelevat eri parkettivalmistajien kesken ja niitä löytyykin monta eri kokoa 120 mm – 161 mm väliltä. Lattian ruudut muodostetaan 5-8 kahdeksasta palasta sommitellen niitä eri tavoilla geometrisesti.
Perinteisiä mosaiikkiparketin kuviota ovat
- Suorakuvio (tiiliseinä)
- Englantilainen kuvio
- Hollantilainen kuvio
- Ruutukuvio
- Kalanruotokuvia
- Iso ruutukuvio
Kymifoorin valikoimassa olevia mosaiikkiparketteja
- Ruutu (Töölön ruutu)
- Tiiliseinä
- Kalanruoto
- Parallel
Mosaiikkiparketin puulajit
Mosaiikkiparketin ulkonäköön vaikuttaa myös siinä käytetty puulaji. Suomessa useimmiten käytettyjä puulajeja ovat olleet Tammi ja Saarni. Jos haluaa näiden lisäksi jännittävämpiä sävyjä, niin valikoimissa on myös perinteisten puulajien lisäksi punatammea, savutammea, sokerivaahteraa, höyrytettyä pyökkiä, kirsikkapuuta, pähkinäpuuta, Doussie, Kambala – Iroko ja Wenge – joten vain mielikuvitus on rajana.
Mosaiikkiparketti suomalaisissa kodeissa
Mosaiikkiparketti on ollut suosittu lattiamateriaali sen tyylikkyyden, kestävyyden ja tunnun takia. Sitä asennettiin Suomessa paljon 1950-luvulta lähtien aina 1990-luvulle, jolloin parkettivalikoimiin tuli uusia tuttavuuksia ja laminaatitkin tuli kauppojen valikoimaan. Kuitenkin vanhoista mosaiikkiparketeista tykättiin ja niitä säästettiin runsain mitoin. Niitä kunnostetaan isoja määriä tänä päivänäkin.
Mosaiikkiparketti tarvii pohjakseen lujan betonilattian, ja sen takia siitä tulikin suosittu lattiapäällyste pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten laajentuessa uusille asuinalueille koko sodan jälkeisen ajan.
Mosaiikkiparketin asennustapa
Mosaiikkiparketti asennetaan liimaamalla se suoraan betonilattiaan, jonka pitää olla kuiva, tasainen ja lujuusluokaltaan K – 30 tai enemmän. Mosaiikkiparketti voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös lastulevyn tai vanerin päälle.
Mosaiikkiparkettilattian kuviointi voidaan räätälöidä halutulla tavalla. Valitun pääkuvioon lisäksi mosaiikkiparkettiin voidaan lisätä muita kuvioita kuten esimerkiksi friisi-, tähti- ja kompassikuviot, jolloin lattiasta tulee juuri niin yksilöllisen näköinen kuin halutaan.
Parketin liimaus alustaansa tapahtuu niin että kappaleita yhteen sitova liimaverkko jää parketin alle näkymättömiin. Liimauksen jälkeen parketti hiotaan huolellisesti useammalla nauhakarkeudella – karkeasta erittäin hienoon. Mosaiikkiparketti on massiivipuuta pinnasta pohjaan, jolloin se voidaan siinä on runsaasti hiomavaraa, yleensä se voidaan hiota ja pintakäsitellä 3-5 kertaa. Kun mosaiikkiparkettin kunnostaa tasaisin välein, niin se säilyy monta vuosikymmentä hyvässsä kunnossa. Hionnan jälkeen lattia pintakäsitellään. Vaihtoehtoja pintakäsittelyyn ovat öljy, öljyvaha ja erilaiset lakat.
Mosaiikkiparketin asentaminen kannattaa usein jättää ammattimiehen tekemäksi, jolloin voi varmistaa että lattia tulee oikein asennetuksi ja kestää seuraavatkin 50 vuotta. Jos harkitset mosaiikkiparkettia, niin ota yhteyttä niin suunnitellaan ja toteutetaan teille yksilöllinen lattia.
Alustan lujuus- ja suoruusvaatimukset
Asennettaessa mosaiikkiparkettia betonialattialle on alustan lujuuden oltava vähintään K-30, sillä jos pohjana on esimerksi karhea hiertopintainen betonilattia tai hienosta kiviaineksesta valettu betonipinta niin mosaiikkiparketti saattaa irrota elämisen aiheuttamasta rasituksesta.
Jos betonilattia luja mutta epätasainen, niin se voidaan oikaista juuri mosaiikkiparketin alle sopivalla tasoitteella. Jos harkitset tasoittamista ennen mosaiikkiparkettin asennusta, niin ota yhtettä ennen oikaisua, jotta voimme varmistaa että käyttä parketin alle sopivaa tasoitetta tai betonipinnan käsittelyainetta. Oikaisemme lattia tarvittaessa ennen mosaiikkiparketin asennusta.
Kuivumisaika asennuksen jälkeen
Asennetun parketin täytyy asettua ennen kuin se voidaan hioa ja pintakäsitellä. Uusissa rakennuskohteissa lattian täytyy kuivua n. viikon ja lattialämmityskohteissa kuivumiseen menee kaksi viikkoa. Kuivumisen aikana lattialla voi kävellä normaalisti, mutta se tulee suojata imeytyviltä aineilta kuten maaleilta, laasteilta tai ulko tulevalta kosteudelta. Jos lattialla on kolhiintumisvaaran, niin suojaa lattia kovalevyillä.
hionta on pölytöntä
Mosaiikkiparketin hiontatyö suoritetaan uudenaikaisilla hiomakoneilla on pölytöntä. Hiontaan sisältyy useilla eri karkeuksilla tehtäviä hiontakertoja. Hiontakertojen välissä täytetään täytetään parkettien väliin jääviä koloja.
Uuden mosaiikkiparketin pintakäsittelyvaihtoehdot
Mosaiikkiparketin sävytys vaaleaksi – parketin valkolakkaus
Sekä uusia että vanhoja mosaiikkiparketteja voidaan sävyttää vaaleaksi sopimaan kodin tai julkisen tilan sisustukseen. Sävytyksellä kellastuneesta lattiasta saadaan kertaheitolla tilasi katseenvangitsija, sillä onhan lattia pinta-alaltaan 25-30% koko asunnon sisäpinnoista. Lattiaa vaalentamalla koko asunnon luonne muuttuu.
Parketin hionnan yhteydessä kellertyvät puulajit kuten tammi, koivu ja pyökki vaalenevat muutaman asteen. Viedäksesi vaaleutta vielä pidemmälle lattiaan voi hionnan jälkeen tehdä valkokuultolakkauksen, jolloin lattiasta tulee raikkaan vaalea.
Parketin valkolakkauksen etuja
- puun syykuviot erottuvat tyylikkäästi valkolakkauksen jälkeenkin
- valkolakkauksen vaalea väriaine (titaanioksidi) toimii lattian UV-suojana, jolloin se ehkäiseen lattian kellastumista
- vaalea lattia antaa tilan tuntua ja tuo valoisuutta
- helppohoitoinen ja nopea käyttöönotto
- valkokuultolakkaa voidaan levittää 2-4 kertaa halutun valkoisuusasteen mukaan
- Valkolakkaus on usein huomattavasti edullisempi kuin lattian tummennus.
Mosaiikkiparketin sävytys tummaksi väriöljyllä
Parkettilattia voidaan sävyttää tummemmaksi väriöljyn avulla, jolloin tilan kokonaistunnelma muuttuu lämpimämmäksi ja kodikkaammaksi. Hionnan jälkeen lattiaan levitetään väriöljy, jonka kuivuttua se voidaan lakata esimerkiksi julkisen tilan parkettilakalla.
Parketin tummentamisen edut väriöljyllä
- Väriöljyllä tulee tasaisempi jälki kuin vesi- tai liuoinpetseillä
- Väriöljyn avulla puulajin luonnollinen sävy kuultaa hieman läpi. Esimerkiksi tammesta tulee hieman ruskeutta läpi, kun taas koivu ja saani on neutraalimpia.
Vanha mosaiikkiparketti – mosaiikkiparketin kunnostus uuden veroiseksi
Mosaiikkiparketin kunnostus saattaa tulla vastaan kun tehdään remonttia ja esimerkiksi kettiön kiinteiden kalusteiden paikat vaihtuu tai väliseinät vaihtaa paikkaa, jolloin lattiaan jää alueita joista puuttuu parkettia. Toisaalta mosaiikkiparketin kunnostuksesta innostutaan kun yli 30 vuotta vanhassa parketissa alkaa olla jo ikävästi keväisessä auringon valossa näkyviä naarmuja ja kellastunutkin se jo on. Usein myös parketti on päässyt kostumaan ja tummumaan usein veden kanssa kosketuksiin joutuvissa kohdissa keittössä, eteissessä tai kylpyhuoneen edustastalla Kaikissa näisä tilanteissa lattia saadaan kunnostettua uudenveroiseksi ja sopimaan kotisi kenties modernimpaan sisustukseen.
Mosaiikkiparketin korjaus
Yleisimpiä parketin korjaustilanteita ovat seinän poistot ja tummuneiden läikkien korjaukset. Parketti saattaa vaatia korjausta myös keittiöremontin yhteydessä, jos uuden keittiön sokkeli ei peitäkään vanhan parketin rajaa tai koko keittiön kaapisto on saanut uuden järjestyksen. Joskus korjaukseen ryhdytään kun huomataan että lattiasta kuuluu onttoa kopinaa, joka on merkkinä siitä että lattia on irronnut pohjastaan. Näissä tilanteissa parketti on yleensä irronnut tasoitteen ja betonilattian välistä. Tässä tapauksessa betonista irronnut lattia täytyy poistaa kokonaan kopisevalta alueelta, tasoittaa ja korvata uusilla kapuloilla. Sen jälkeen voidaan tehdä paikkahionta ja lakkaus, tai sitten suositeltavampaa on hiota ja lakata koko huone. Paikkahionnalla korjatun kohdan väri on aina eri kuin muun lattian. Joten viimeistelty ulkonäkö saadaan ainoastaan käsittelemällä koko huone.
Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus
Parkettilattian uudelleen hionta ja lakkaus tulee ajankohtaiseksi, kun lattian lakkapinta on niin kulunut ettei se enää suojaa puuta. Ennen lakkausta lattia tulee hioa ns. puhtaalle puulle. Mosaiikkiparketti, muut massiiviparketit ja perinteinen lautalattia kestävät useamman hionnan. Ohut lautaparketti sen sijaan on yleensä mahdolista hioa vain yhden keran, maksimissaan kaksi kertaa. Ensin hiotaan karkeammalla nauhalla, jonka jälkeen korjataan naarmut ja kolhut. Sen jälkeen hionta viimeistellään eri hiontakarkeuksilla. Lue lisää parketin hionnasta ja lakkauksesta erilisestä artikkelista.
Mosaiikkiparketin harjaus
Mosaiikkiparketin voidaan viimeistellä myös harjaustekniikalla, jolla harjaus poistaa puusta pehmeämmät syyt, ja ”korkeimmalle” kohdalle jää kovempaa puuta tuoden esiin puun kuvion ja struktuurin aivan uudella tavalla. Näin saadaan paitsi upea, niin myös todella kestävä pinta lattiaan. Harjattu parketti voidaan sen jälkeen sävyttää, öljytä tai lakata. Harjattu parketti tuntuu miellyttävältä jalan pohjassa ja näyttää tyylikkäältä.
Mosaiikkiparketti maalaus
Parketin maalaus onnistuu myös kotikonstein, jos esimerkiksi lattiassa ei ole enää hiontavaraa ja haluaisi saada siistin ja raikkaan lattian. Aluksi lattiat kannatta pestä rautakaupasta saatavalla maalipesuaineella. Sen jälkeen pyri hiomaan parkettipinnat mahdollisuuksiesi mukaan. Mitä paremmin hiottu, sitä paremman tarttuvuuden maali saa. Hionnan voin tehdä käsin tai koneella. Jos parketti on ohutlautaparketti, niin konehiontaa ei suositella sillä saumat ovat yleensä hieman pystyssä, jolloin ne voi kulua puhki. Parketissa olevat kolot ja raot kannattaa paikata parkettikitillä ennen viimeistelyhiontaa ja lattian maalausta. Puhdista lattia hiomapölystä huolellisesti ennen maalausta. Lattian maalaukseen on saatavilla niin vesiohenteisia kuin liuotteellisia maaleja. Valitse itsellesi sopivin.
Tarvitsetko apua mosaiikkiparketin kanssa?
Ota yhteyttä niin autamme sinut eteenpäin, oli sinulla mikä tahansa parketteihin liittyvä unelma.
Yhteydenotto

Asiantuntija Pekka Ropa
Parkettilattioiden ja puusisustamisen asiantuntija Pekka Ropa auttaa sinua. Ota yhteyttä lomakkeella tai soita. Kerro toiveistasi!